De islamitische heilige Sidi Rahhal op een leeuw op de kaft van het e-boek 'De wereld is een verhaal, het verhaal is een wereld' over heiligenverhalen rond Marrakech.

MAAK KENNIS MET MIRAKELZ EN MARIËTTE!

Welkom op MirakelZ Reizen, de enige website in Nederland (en verre, verre omtrek) die ontdekkingsreizen rond religieus cultureel erfgoed en dito tradities continu de hemel in prijst. Of je nu het Christoffelpad in Nederland wilt lopen, de Zeven Heiligen van Marrakech (Marokko) gaat bezoeken of een overnachting in de tempel van Koya San (Japan) van plan bent, MirakelZ is een perfect startpunt.

Mariëtte van Beek, bedenker van de blogsite Mirakelz Reizen, voor een witte heiligenkoepel in Zuid-Marokko.

Met MirakelZ kun je elke dag pelgrimeren en kennisnemen van religies wereldwijd. Je geniet van de kleurrijke rituelen die mensen uitvoeren, de zalige gerechten die ze op religieuze feesten serveren en de gebeden, spreuken en mantra’s die ze prevelen. MirakelZ geeft tips voor wonderreizen die je solo of samen met Mariëtte kunt maken, bijzondere slaap-, eet- en drinkadresjes in (voormalige) kloosters en kerken. Met foto’s, video’s en tips voor films, documentaires, boeken en muziek komen de mirakels vanzelf je huiskamer in. 

Mariëtte is de vrouw achter 'MirakelZ - Wonderreizen met een knipoog'. Ze is reisjournalist en reisbegeleider en leeft als digitale nomade, zonder vaste thuisbasis en met minimaal bezit. Sommigen noemen haar een professionele pelgrim. Mariëtte draagt haar fascinatie met 'wonderreizen' graag uit. Waarom? Dat is een vraag die ze regelmatig krijgt. Daarom stelt ze zich graag wat uitgebreider voor. 

Mariëtte van Beek studeerde Arabisch, Berbers en antropologie van de religie aan de Leidse universiteit. Naast talen, leerde ze veel over de diversiteit van de islam en andere religies in het Midden-Oosten. Na haar afstuderen stak ze jaren tijd in een promotieonderzoek naar verhalen rond de heiligen van Marrakech. Ruim een jaar nam ze wonderverhalen op onder de Merrakchi’s, zoals de bewoners in de volksmond heten. Daarvoor bezocht ze tientallen kleine en grote heiligdommen en sprak ze talloze pelgrims over hun levens en de wondermomenten die ze beleven.

Mariëtte: “Mannen en vrouwen, hoogopgeleid en analfabeet, arm en rijk, moslims en joden. Al die mensen gaven me een interessant kijkje in de menselijke ziel, de zoektocht naar zingeving, de omgang met vreugde en verdriet. Zelf kom ik uit een katholiek nest en alhoewel ik niet praktiserend ben, fascineert heiligenverering me nog altijd. Daar in Marokko realiseerde ik me dat gelovigen wereldwijd feitelijk met hetzelfde bezig zijn, al ziet hun leven er van de buitenkant misschien een tikkie anders uit.”
Terug in Nederland rondde Mariëtte haar onderzoek af, werkte nog als project- en communicatiemanager bij diverse ontwikkelingsorganisaties, maar besloot al snel zelfstandig te gaan als reisjournalist en reisbegeleider. In de vele artikelen en reisgidsen die ze over onder meer Marrakech, Jordanië en de Azoren schreef, gaf ze altijd extra aandacht aan religieus cultureel erfgoed en religieuze tradities.

Boeddhabeelden

“Het was niet alleen beroepsdeformatie, vanwege mijn studie. Ook privé was die aandacht er. Altijd al. Als kind kon ik uren naast de grote Boeddhabeelden in het Museum van Volkenkunde in Leiden zitten. Nog altijd probeer ik elk jaar een stuk van de Camino de Santiago te lopen. Ik ben verslaafd aan dat pelgrimspad. De Camino was ook de aanzet tot MirakelZ. Er overkwam me de laatste keer iets op de terugweg. Nota bene in de Flixbus naar Nederland kreeg ik mijn heftigste caminoblues ooit. Ik begreep het niet. Hoe kwam dat in hemelsnaam? Ik ben toch al steeds onderweg? Wat zou ik dan gaan missen? Eindelijk viel het kwartje. De Camino past me niet alleen vanwege het minimalistische karakter en de fijne ontmoetingen. Mijn fascinatie met godsdienst en rituelen wordt er voortdurend getriggerd. Almaar vraag ik me af: waarom doen mensen wat ze doen, en dat al eeuwen lang? Vaak begrijp ik het bij het binnenwandelen van een kerk of tijdens het aanschouwen van een processie maar al te goed. De stilte, het ergens bij horen, de gemeenschapszin. Het brengt een gevoel van troost en warmte, zeker als je daarbij nog iets kunt doen. Een bloemetje leggen voor Maria, de gebedsmolens een zwieper geven, of een fles met gezegend bronwater vullen. Nog helemaal los van de mogelijke goddelijke dimensie trekt het aan. Zelfs als je een ongelovige bent.”

Vooroordelen

“Vooral op reis zie je dat goed. Mensen die thuis nooit naar een godshuis gaan, lopen wel de Sagrada Familia-kathedraal of de Aya Sophia-moskee in of beklimmen de Borobudur. Sterker nog, mensen zoeken in toenemende mate dat soort plekken op. De kerken vergrijzen en sluiten, maar tegelijkertijd is het nog nooit zo druk geweest op de camino en kunnen kloosters die accommodatie en retraites bieden het aantal boekingen nauwelijks aan. Span een brug tussen twee kerktorens (Sint Bavo, Haarlem), maak een glazen balkon op een eng hoge torenspits (Eusebius, Arnhem), plaats een roze opblaaskerk op een LHBTQIA-event en mensen staan in de rij voor de hemel. Ganeshbeelden in plaats van tuinkabouters, Maria’s met zwaailicht als curieus collector’s item, Fatimahandjes, glazen blauwe oogjes tegen het Boze Oog en katholieke heiligenkousen. Alles wordt gretig binnengehaald. Wat gebeurt er toch?”

“In de Flixbus besloot ik het roer om te gooien en enthousiaster over deze verschijnselen te gaan schrijven. En ze ook live aan anderen te laten zien tijdens pelgrimachtige reizen. Wonderlijk genoeg had ik dat ondanks mijn expertise relatief weinig gedaan. En dat terwijl religieus toerisme eigenlijk duurzaam toerisme is. Het gros van de wereldbevolking is gelovig én praktiserend. Met interesse voor wat mensen naar kerken, moskeeën en tempels beweegt, leer je ze beter begrijpen.”
Uiteindelijk is het slechten van vooroordelen en meer begrip voor andersdenkenden en -doenden Mariëttes doel. Uit haar werk spreekt groot enthousiasme en respect. Én humor, want zwaar op de hand wordt ze nooit. Vandaar het motto: 'wonderreizen met een knipoog'.

Mariëtte van Beek, initiatiefneemster van de blogsite Mirakelz Reizen, aan het werk op de laptop.

MirakelZ werkt graag samen

Mariëtte is in voor wonderschone reisreportages, artikelen en blogs, inclusief fotografie, presentaties, reisbegeleiding op religieuze cultuur- of pelgrimsreizen of andersoortige avonturen.

Advertenties die passen bij MirakelZ' missie kunnen een plaats op deze website en/of de sociale mediakanalen van MirakelZ Reizen krijgen.

Interesse gewekt? Neem dan vrijblijvend contact op via het speciale formulier, mail mariette@mirakelzreizen.nl, bel of app 06-28465908.