massimo-catarinella-foto-portugese-synagoge-amsterdam

Je bidt jezelf de wereld rond in deze tien Nederlandse gebedshuizen

Alleen Nederlandse kerken aan de horizon? Die tijd is allang voorbij. Van Noord-Holland tot Noord-Brabant, van Friesland tot Zeeland waan je jezelf in tal van bijzondere gebedshuizen in een andere wereld. Vól fascinerende geschiedenis en kleurrijke rituelen. Een top 10 met X-factor.

1 Tempel van Nehalennia, Colijnsplaat
Verbaas u midden in de Zeeuwse delta! In de 2e en 3e eeuw riepen zeelui hier de moedergodin Nehalennia* aan om bescherming. Bij een veilige vaart over de Noordzee beloofden ze haar zelfs een altaar. Ze deed blijkbaar haar werk. Archeologen vonden tal van altaren in de Oosterschelde, maar daar lieten ze het niet bij. Ze reconstrueerden de Gallo-Romeinse tempel van Nehalennia. Handig voor het geval u om een goede reis wilt vragen? Informatie: www.nehalennia-tempel.nl.

2 Boeddhistisch Centrum Karma Deleg Chö Phel Ling, Hantum
Op de thee bij een lama (religieus leraar) die door de Dalai Lama zelf naar Friesland werd gezonden. Het kan zomaar in dit boeddhistische retraitecentrum nabij een Waddendijk. Rondom de opvallende stoepatoren staan maar liefst 108 gebedsmolens, die, als je ze in beweging brengt, hun gebeden uitsturen om hun positieve werking te doen. Daarbij bidden de lama en zijn leerlingen nog driemaal daags in de tempel. Let op het beeldje van de heilige Bonifatius tussen de Boeddhabeelden! Informatie: www.karmakagyu.nl/visit-centre/.

3 Soeficentrum Murad Hassil, Katwijk
Aan het gele koepelgebouw, dat nabij de boulevard in de duinen prijkt, kleven wonderlijke verhalen. Hazrat Inayat Khan (1882-1927), de stichter van de universele soefibeweging, had daar midden in de natuur een bijzondere geestelijke ervaring gehad. Maar in deze buurt stond ook een heiligdom voor de Romeinse god Apollo en de heilige Willibrordus kwam er in 690 met elf missionarissen aan land. Extra speciaal dus dat soefi’s (feitelijk mystici) juist hier westerse en oosterse geestelijke tradities samenbrengen in hun universele diensten en muziek. Informatie: www.soefitempel.nl.

4 Russisch-orthodoxe kerk H.H. Eersttronende Apostelen Petrus en Paulus, Deventer
Het in 1958 gevluchte Russische echtpaar Alexei en Valentina Lagodin stichtten decennia terug de Russisch-orthodoxe parochie in Deventer. Het vond uiteindelijk definitief onderdak in de voormalige Vijlenfabriek en IJzerhandel “De Ooievaar”. Geen kleurige of gouden koepels op het dak dus, maar het interieur is inmiddels wel van een hoog oh- en ah-gehalte. Compleet met een iconostase, een iconenwand uit Georgië, waarachter het altaar zich bevindt. Informatie: https://petrusenpaulus.eu/

5 Essalaam Moskee, Rotterdam
De grootste moskee van Nederland is wel heel bijzonder gelegen. Langs de Nieuwe Maas, nabij voetbalstadion De Kuip, is het met zijn koepel en ranke minaretten beeldbepalend voor de wijk Feijenoord. De grootste of niet, tijdens islamitische hoogtijdagen als het Offerfeest en de maand ramadan kan het hier zo druk zijn dat zelfs het voorplein buiten nog vol is met biddende gelovigen. Informatie: http://eicc.nl/rondleiding/.

6 Hindoestaanse tempel Sri Varatharaja Selvavinayagar, Den Helder
Midden in een woonwijk in Den Helder wijdden Sri Lankanen een 17 meter hoge tempeltoren aan de hindoegod Ganesh*, bekend om zijn olifantenkop. Ganesh biedt hulp bij het wegwerken van obstakels, een reden dat gelovigen hem graag met bloemenkransen omhangen. De vijf verdiepingen tellende tempel is een superkleurig kunstwerk waarop u niet snel uitgekeken raakt. Informatie: Sri Varatharaja Selvavinayagar Temple Netherland (Facebook).

7 Portugese synagoge, Amsterdam
Midden in het Joods Cultureel Kwartier staat de majestueuze Portugese Synagoge. Het 17de-eeuwse interieur is volledig intact gebleven en wordt verlicht door honderden kaarsen. Onder de bijgebouwen bevinden zich schatkamers, waar u een unieke collectie ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde kunt bewonderen. In het complex bevindt zich ook de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim Livraria Montezinos. Informatie: https://jck.nl/nl/locatie/portugese-synagoge.

8 Spirituele Middellandse Zeetuin, Buttinge
Wat een tuin in een rijtje gebedshuizen doet? In de Zeeuwse tuin liggen sowieso de resten van de middeleeuwse Sint Michaëlskerk, die tijdens de Reformatie zwaar beschadigd raakte. Maar een Boeddha en Oosterse borduurwerken die in het Arabisch Allah prijzen vindt u er net zo goed. Te midden van deze relimix vinden vele bezoekers de rust om te mediteren of aan yoga te doen. Informatie: http://middellandsezeetuin.nl/.

9 Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara, Oudenbosch
Met een gang naar Oudenbosch komt u warempel een beetje in Rome. In het Brabantse dorpje staat een verkleinde versie van de Sint-Pieter. Een pastoor met heimwee naar de Italiaanse hoofdstad zette de bouw van de basiliek eind 19de eeuw in gang. Niet alleen aan de buitenkant, ook aan de binnenkant zijn veel elementen gekopieerd van de Romaanse Sint-Pieter. Het baldakijn boven het altaar van Bernini bijvoorbeeld en de Pièta van Michelangelo. Informatie: www.basiliekoudenbosch.com.

10 Scots kirk (English Reformed Church), Amsterdam
In deze ‘kirk’ in het beroemde Begijnhof in hartje Amsterdam waant u zich in het Verenigd Koninkrijk. Van 1607 tot op heden gaan Engelssprekenden van vele nationaliteiten er naar de mis. Onder hen bevonden zich niet de minsten: van de Pilgrim Fathers tot koningin Elizabeth II. Enige euvel: de kerk kan niet meer dan 385 personen herbergen. Informatie: www.ercadam.nl.

Deze blog verscheen in 2018 als artikel in HPNL Magazine.* Nehalennia en Ganesh (uit tip 1 en 6) beschermen volgens zeggen reizigers. Nieuwsgierig naar meer mirakelse beschermers op reis? Download dan het gratis e-boek Mirakelse beschermers op reis!

Geplaatst in ,
Gelabeld met ,