Leukste hotels in oude kloosters en kerken
Beetje klaar met standaardhotels? Ik wel! Zodra je de sfeer van kamers in voormalige klooster- en kerkhotels hebt geproefd, ben je om. Elk hotel is uniek vanwege zijn oorspronkelijke religieuze bestemming en dat proef je in vele details terug. In de architectuur én soms ook nog in het eten. Een eerste lijstje met aanraders in Nederland.
The Church, Arnhem
Kerkhotel The Church is relatief nieuw in Arnhem en meteen een hit. Een deel van de kamers ‘hangt’ in de nok van de kerk, ter hoogte van het orgel, maar ik verbleef in het voormalige huis van de koster, ernaast. De achterwand van mijn bed is een kerkbankje. Er ligt een Bijbel, voor geïnteresseerden. De Mariaschildering in het restaurant is wel een tikje eigenaardig in een voormalig Luthers godshuis. De zwaan op een andere muurdecoratie en op de torenspits past eigenlijk beter. De zwaan staat symbool voor de Duitse theoloog en reformator Martin Luther. Hoe dan ook geniet je in de half klassieke, half moderne ambiance zeker van een uitstekend etentje van zes of meer gangen of à la carte en héle fijne wijnen. Je komt hierna vast vaker naar de kerk. Direct kerkganger worden? Boek eenvoudig hier!
Abdij Hotel Rolduc, Kerkrade
Als je graag in een grensstreek zit, zodat je ook nog even wat buitenland kunt proeven, dan moet je beslist naar Abdij Hotel Rolduc in Kerkrade. De geschiedenis van het klooster zelf is sterk verbonden met Duitsland. Of je nu een eenvoudig eenpersoonskamer op zolder of een luxere tweepersoonskamer elders in het de abdij boekt overal ervaar je ruimte omdat je heerlijk kunt struinen rond de abdij. Al bij binnenkomst op het terrein valt je mond open van verbazing over de grootte van het complex. Voorbij de poort met Mariavoorstelling bevindt zich de kerk en de monumentale façade van het klooster. Achter liggen de kloostertuinen inclusief een deel van de wijngaarden van de abdij. Kloosterbrasserie De Kannunik vind je in de tuin te midden van de oude kloostergang. Bij goed weer is het sowieso heerlijk toeven hier, maar bij regen is het ook sfeervol eten en drinken binnen. Hotelbar In de verloren zoon is nog een optie. Via een kort pad door het bos achter het klooster wandel je zo het centrum van Herzogenrath in. Vind ik zo geweldig! Bij de receptie haal je wandelroutes en kun je je ook aanmelden voor de wekelijkse rondleiding door de kerk. Zin om je te verwonderen aan de Nederlands-Duitse grens? Boek eenvoudig hier!
Hotel Mariënhage, Eindhoven
Jezus Waaghals’. Welke Eindhovenaar kent hem niet? Het metershoge Heilig Hartbeeld boven op de torenspits van de Paterskerk is ook treinreizigers niet vreemd. Die zien hem ‘s avonds zelfs in gekleurd licht boven Eindhovens centrum staan. Ooit geweten dat onder hem de mooiste plekjes van de stad schuilgaan? Jaren terug kocht uitvaartmaatschappij Dela de kerk en het achterliggende klooster met kapel van de monnikenorde van Augustijnen. In de voormalige godshuizen vinden nu tal van evenementen plaats, van bruiloften tot concerten. Een nieuw modern deel verbindt de gebouwen waarin ook Hotel Mariënhage is ondergebracht, met fijne terrassen en een tuin. Op de lange kloostergangen en in de kamers (met typerende namen als Monastery Mystery, Heavenly White en Blue Virgin) herinneren details aan het religieuze verleden zonder dat de sfeer te katholiekerig wordt. Ik voel me in zo’n ambiance kiplekker, maar iedereen moet zich thuis voelen. Dat is het devies. Graag zalig slapen hier? Boek eenvoudig hier!
Kloosterhotel De Soete Moeder, Den Bosch
Een verblijf in Kloosterhotel De Soete Moeder in ‘s-Hertogenbosch, vernoemd naar Moeder Maria, de beschermvrouwe van de stad, stond al lang op mijn verlanglijstje. Niet de goedkoopste accommodatie, maar mooi is dat je met je boeking het sociale werk van het hotel steunt: het begeleiden van leer- en werktrajecten van jongeren die net wat meer steun nodig hebben. Dat sluit goed aan bij de traditie van het voormalige vrouwenklooster. Ook de zusters waren maatschappelijk actief. Eerlijk gezegd mis ik die vrome, vaak zeer belezen vrouwen wel in het hotel, ook door goede herinneringen aan zusters in mijn jeugd, maar gelukkig zijn er tal van kleine details die nog aan hun levens herinneren. Van de kapel met glas-in-loodramen en oude foto’s tot de kloostertuin en verzamelingen wijwaterbakjes tegen de muren. En de nonnenzoen, een heel speciaal koekje bij de koffie. Eén ding begrijp ik alleen niet: waarom kreeg juist ík de kamer die ‘Schietgebed’ heet? Zie ik eruit alsof ik dat nodig had? Ook het kamernummer valt mij op: 11, het gekkennummer. Het ontbijt in de Eetkamer, met uitzicht op de zonnige tuin, is heerlijk met de lekkerste eerlijke en vaak lokale producten. Eens een hemels verblijf bij de Soete Moeder proberen? Boek direct hier!
Bunk Hotel Utrecht
Word je net als ik blij van kloosters en kerken die na hun leegloop gespaard bleven doordat ze tot hotels zijn verknutseld, maar vind je een overnachting net iets te duur? Da’s anders bij Bunk, hotels in de oude Westerkerk in Utrecht (nabij het CS) en de Sint-Ritakerk in Amsterdam-Noord (nabij het metrostation van de Noord-Zuidlijn). Daar kun je naast luxe kamers zelfs heel low budget een ‘Bunk Pod’ huren, laten we zeggen een opgehipte kloostercel, al was de kerk gereformeerd. Geen heiligenbeelden hier dus, maar het wereldberoemde Quellhorst-orgel hangt er nog. Daarop vinden zelfs nog regelmatig concerten plaats, naast andere muzikale voorstellingen en exposities die Bunk organiseert. Al met al een fijne sfeer. Van ontbijt tot en met diner, alles kun je à la carte bestellen. Even langsgaan voor een koffie of drankje is sowieso een must! Bij mooi weer heerlijk op het terras aan de Catharijnekade. Zin in de mix van oude en moderne relicultuur? Boek eenvoudig hier!
Bunk Hotel Amsterdam
Tja, het Bunk-hotel in Amsterdam-Noord. Hier kan ik echt dagen uithangen. Gevestigd in de voormalige in traditionalistische stijl gebouwde Sint-Ritakerk heeft het een unieke sfeer. Mijn podbed bevindt zich onder pilaren. Gewone kamers vind je tot in de houten nok. Achter de kerk staat het voormalige Sint-Rosaklooster, nu in gebruik door het Leger des Heils. Een waardige nieuwe bestemming, lijkt me. Net als in het Utrechtse Bunk-hotel kun je ook hier als niet-hotelgast gewoon langsgaan voor een drankje, etentje of wat uurtjes digitaal werken. Vraag me niet wat die dinosaurus in het voorportaal doet. Het concept voor eten en drinken is hetzelfde als dat in Utrecht. Je bestelt wat je wilt. In de zomer extra gezellig met het buitenterras voor de kerk. Dit stukje zalig Amsterdam ervaren? Boek eenvoudig hier!
Kloosterhotel Willibrordhaeghe, Deurne
Wéér zo’n commercieel kloosterhotel dat me heeft verrast! Ik kom tegen een zomeravond in Hotel Willibrordhaeghe aan en kan nog volop genieten van de tuin rond het klooster. Nieuwsgierig als ik ben ga ik ook dwalen in de oude kloostergangen en even koekeloeren in de kerk. Aardig zijn ook de panelen nabij de receptie met informatie over de geschiedenis van het klooster, nauw verbonden met het (ooit) Rijke Roome Leven in Noord-Brabant. Heerlijk om de dag wandelen af te sluiten met een hapje en drankje op het sfeervol verlichte terras buiten. Probeer de kloostervlaai volgens authentiek recept! In de ochtend staat er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Wil je meteen dit klooster in? Boek eenvoudig hier!
Liever naar België? Ook daar vind je accommodatie in voormalige godshuizen. Neem het kloosterhotel Monasterium Poortackere in Gent!
Deze blogpost bevat affiliate links. Bij aanschaf van een product of boeking via zo’n link gaat een klein bedragje naar Mariëtte, de schrijfster van deze blog. Die commissie maakt de aanschaf niet duurder voor de koper (die merkt er niets van) maar helpt wél deze gratis site in stand te houden. Dank je wel!
Geplaatst in Nederland
Gelabeld met Accommodatie, Cafés & restaurants, Hotspots